ایام الله دهه مبارک فجر فرصتی به وجود آورد تا ایرنا البرز در مصاحبه اختصاصی اهم اقداماتی که در2 سال اخیر برای تنش زدایی آب در این استان به عمل آمده را رسانه ای کند.
"حمیدرضا نامداری" مدیرعامل شرکت آبفا استان البرز در این مصاحبه به مجموعه اقدامات جهادی طی 2 سال گذشته اشاره کرد و گفت: امروز اگر چه به لحاظ تغییر اقلیم و کم بارشی ها با تهدید طبیعی مواجه هستیم اما از جهت زیر ساخت ها تحولی شگرف در این استان شاهد هستیم که با گذشته قابل قیاس نیست.
ایرنا : البرز در 2 دهه اخیر با بحران آب مواجه است چه اقداماتی برای کوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت انجام دادید؟
نامداری : شرکت آبفا به واسطه وظیفه ذاتی خود طی سال ها تکلیف خود می دانست که خدمات بهینه و بهنگام به مردم و مشترکان داشته باشد؛ در سال های اخیر به واسطه ظرفیت های اقتصادی و محیطی و به جهت مهاجر پذیری و رشد خارج از عرف جمعیت تنش آبی البرز تشدید شد.
در البرز شاهد این هستیم که این استان نسبت به استان های دیگر در بسیاری از زیرساخت ها مانند درمانی ، آموزشی و آب و برق دچار مشکل است و کاستی های زیادی دارد طی چهار سال گذشته اقدامات خوبی شاهد هستیم.
شرکت آبفا در 2 سال گذشته پروژه های مختلفی به سرانجام رسانده است ؛ در کنار کمبود منابع آبی حوادثی مانند سیل خرداد ماه 1402 جاده کرج - چالوس و آسیب به زیر ساخت های تامین آب یا ناترازی در حوزه انرژی مواجه بودیم؛ تنش ها اگر چه مانع بوده اما در اراده خدمات رسانی خللی به وجود نیاورده است .در نقاط مختلف استان برنامه ریزی جامعی در شرکت آبفا به صورت مدون شد و توانستیم طی این 2 سال با انجام برنامه های اضطراری پروژه های خوبی به بهره برداری برسانیم و امسال در تابستان شاهد این بودیم که کمترین تنش آبی در حوزه تامین و توزیع داشتیم.
برای کاهش وابستگی به سفره های زیر زمینی چه اقداماتی شد؟
مدیرعامل آبفا : در سال های گذشته از ظرفیت آب های سطحی در استان به صورت حداکثری و تخصیص آب را نداشتیم به واسطه عدم بهره برداری و راه اندازی تصفیه خانه های مورد نیاز در گذشته نتوانستیم از این منابع استفاده بیشتری داشته باشیم؛در طرح جهادی ظرفیت تصفیه خانه شماره یک کرج از 165 لیتر در ثانیه به 430 لیتر در ثانیه آب رسید ، ظرفیت تصفیه خانه شماره 2 کرج از 500 لیتر بر ثانیه امسال به بیش از 2 هزارو 650 لیتر ارتقاء یافته است.
همچنین تصفیه خانه شماره سه کرج در 29 تیرماه سال گذشته کلنگ زنی شد که امسال با کار جهادی توانستیم بخش اضطرای آن را به میزان 200 لیتر برثانیه وارد بهره برداری کنیم و امیدواریم قبل از پیک سال آینده این تصفیه خانه با 700 لیتر بر ثانیه آبدهی به طور کامل وارد مدار شود.
از میزان تخصیص آب سدها بگویید؟
نامداری : سهمیه آب البرز از سدهای کرج و طالقان از 55 میلیون متر مکعب در سال 1400 اکنون به 110 میلیون متر مکعب رسیده است؛ البته تصفیه خانه غرب استان برای تامین آب شهرستانهای نظرآباد ، ساوجبلاغ و اشتهارد تکمیل شده که کار بزرگی در جهت استفاده از آب سدها است .
احیای چاهها به کجا رسید؟
مدیرعامل آبفا : در 2 سال اخیر بیش از 280 حلقه چاه حفر، تجهیز و مهندسی دوبار شد و سه هزارو 500 لیتر بر ثانیه افزایش تولید و استحصال آب در این بخش شاهد بودیم که کار بزرگی است.
رفع نقاط حادثه خیز شبکه آب البرز در چه وضعیتی است؟
نامداری : ایجاد یک شبکه هم پیوسته درتوزیع آب از مواردی بود که بتوان گره های هیدرولیکی و مشکلات و نقاط کور در شبکه توزیع را برطرف کنیم که با نصب و راه اندازی 86 دستگاه فشار شکن و حذف بیش از 300 نقطه بحرانی در شبکه توزیع توانستیم یک تعادل بخشی خوبی در حوزه شبکه توزیع ایجاد کنیم. سال گذشته در پایین دست تپه مراد آب کرج برخی مناطق با کم آبی مواجه بودند ؛ عظیمیه کرج دچار مشکل تامین آب بود؛ یکی از موضوعات تعادل بخشی اجرای طرح اصلاح هیدرولیکی شبکه بود که برقرار شد؛ اقدام دیگری که دنبال می شود بحث افزایش تاب آوری شبکه تامین و توزیع آب است که در 2 بخش شامل می شود ؛ یکی بخش رینگ شبکه تامین و توزیع آب است که سال گذشته با احداث یک لوله 500 میلی متری به طول 700 متر خط انتقال آب طالقان به کرج متصل شد. مشابه این طرح در مهرشهر کرج هم دنبال شد و ظرفیت آبرسانی این منطقه از 400 لیتر برثانیه به 700 لیتر بر ثانیه افزایش یافت.
بحران آبی فردیس چگونه مدیریت شد؟
مدیرعامل آبفا : شهرستان 800 هزار نفری فردیس از مناطق دارای تنش آبی بالا در سالهای گذشته بود ، امروز اگرچه برخی محله ها کم آبی دارند اما تنش گذشته شاهد نیست ؛ تصفیه خانه آب این شهرستان در حال تکمیل و بهره برداری است.
لطفا از رفع عطش گرمدره بگویید؟
نامداری : شهر 50 هزار نفری گرمدره کرج سالهای متوالی از کمبود آب شرب رنج می برد که با احداث خط انتقال آب از شبکه آبرسانی سد کرج به طول هفت کیلومتر و قطر 315 میلی متر این عطش دیرینه فروکش کرد.
طرح جهادی آبرسانی روستاها به کجار رسید؟
مدیرعامل آبفا: طرح جهاد آبرسانی در حدود 151 روستا در استان البرز طی 2 سال گذشته آغاز شده و تاکنون در 120 روستای آنها این طرح تکمیل یا در مرحله پایانی است.
به گزارش ایرنا، استان البرز حدود 300 روستا دارد که حدود 170 روستای آنها تحت پوشش آبفا و مابقی دارای آبرسانی خصوصی یا هیات امنایی هستند که قرار است تمام این روستاها تحت پوشش آبفا قرار گیرند.
چه میزان مخزن آب جدید در البرز احداث شده است؟
مدیرعامل آبفا : طی 2 سال گذشته 52 هرارو 400 متر مکعب مخزن ذخیره آب در استان احداث و وارد مدار بهره برداری شده است که پیش بینی می شود تا تابستان سال آینده 42 هزار متر مکعب دیگر مخزن در کرج به بهره برداری برسد تا در مواقع بحران و ناترازی انرژی در سال آینده به ما کمک کند.
وضعیت پایش شبکه ها چگونه پیش می رود؟
نامداری : مرکز پایش شبکه های آب با پیشرفت 70 درصدی الان در حال استفاده است که امیدواریم تا تابستان سال آینده این مرکز به صورت کامل وارد چرخه خدمات شود ؛ سنجش فشار شبکه و متعادل سازی ذخیره مخازن در سطح استان را با این سامانه محقق می کنیم.
برای جلوگیری از هدر رفت آب چه اقداماتی صورت گرفته است؟
مدیرعامل آبفا : هدر رفت آب از موضوعات مهم در توزیع آب است که در استان البرز طی 2 سال گذشته 382 کیلومتر شبکه توزیع اصلی اصلاح و بازساز ی کردیم ؛ هدر رفت آب خسارت مالی و آبی به دنبال دارد.کاهش فشار و قطعی آب با کاهش شکایات مردمی در البرز همراه شده است ضمن آنکه سامانه 122 به صورت شبانه روزی پاسخگو است. سال آینده 60 کیلومتر شبکه آب در البرز اصلاح و نوسازی می شود.
شبکه فاضلاب البرز به کجا رسید؟
نامداری : در سالهای گذشته بخش زیادی از فاضلاب جمع آوری شده به رودخانه شور ماهدشت می ریخت اکنون با تکمیل تصفیه خانه فاضلاب کرج هیچ گونه مشکل زیستی محیطی در ماهدشت کرج نداریم .امسال تصفیه خانه فاضلاب شهرجدید مهستان به ظرفیت 11 هزارو 200 متر مکعب به بهره برداری رسید. سالانه 20 میلیون متر مکعب پساب تصفیه شده برای تامین آب مورد نیاز کشاورزی و صنعت البرز آماده شده است.
آیا زمان استفاده از پساب بازچرخانی شده در البرز نرسیده است؟
مدیرعامل آبفا : اکنون با راه اندازی تصفیه خانه بزرگ فاضلاب جنوب کرج و شهرجدید مهستان ، آماده تامین آب مورد نیاز بخش کشاورزی و صنعت استان هستیم ، باید به سمت استفاده صحیح از آبهای تصفیه شده برویم، امیدواریم با کمک دستگاههای اجرایی هر چه سریع موضوع تامین آب کشاورزی و صنعت البرز از محل پسابهای تصفیه شده محقق شود.تاکنون شبکه فاضلاب استان البرز 39 درصد محقق شده است که علت آن ریشه در کم کاری گذشته دارد ؛ در سطح شهر کرج حدود 67 درصد طرح پیاده سازی شده است .
پروژه های متعددی برای توسعه شبکه جمع آوری فاضلاب استان تعریف شده و با سرعت پیش می رود، برای همین منظور ردیف اعتباری با هدف استفاده بهینه از پساب ها برای جمع آوری فاضلابها با دستور استاندار البرز لحاظ شده است.همچنین افزون بر تصفیه خانه های بزرگ ، احداث تصفیه خانه های محلی و کوچک با همکاری شهرداری کرج برای جمع آوری آبهای سطحی و فاضلاب در حال انجام است؛ در تعدادی از روستاهای کرج هم تصفیه خانه های کوچک فاضلاب در حال تکمیل است.
سرانه مصرف آب در البرز
مدیر عامل آبفا : سرانه مصرف آب البرز 250 لیتر در شبانه روز برای هر فرد است که استاندارد ملی 140 لیتر در شبانه روز است ؛ این عدد در برخی مناطق البرز از 350 لیترعبور کرده است که یک فاجعه است و می طلبد همه ما به این موضوع دقت کنیم. باید از سرمایه ها حفاظت و حراست کنیم و برای آیندگان ذخیره آبی داشته باشیم ؛ آب یک منبعی بدون جایگزین است و انتقال آن با هزینه های بالا همراه است .
چند درصد مشترکان الگوی مصرف را رعایت نمی کنند؟
مدیرعامل آبفا: 50 درصد مشترکان در حد الگومصرف می کنند و 50 درصد دیگر 2 تا سه برابر الگوآب مصرف می کننداست ؛ حدود پنج درصد مشترکان بیش از سه برابر الگوی مصرف دارند که باید با آنها برخورد قانونی صورت گیرد و امیدواریم شعاری که ما مراقب آب هستیم بتوانیم از این آب ارزشمند باکیفیت در استان مراقبت لازم را بکنیم .
وضعیت کنتورهای آب البرز
نامداری : یکی از معضلات استان فرسودگی بخشی از کنتورهای آب مشترکان است ، در 2 سال گذشته 40 هزار کنتور از کار افتاده را نوسازی کردیم ، اکنون درصدد هوشمند سازی کنتورها هستیم که سال آینده 10 هزار کنتور هوشمند برای مشترکان نصب میشود و امیدواریم به مرور بتوانیم میزان آب تولیدی و مصرفی را تدقیق کنیم و با مشترکان پرمصرف برخورد قانون کنیم.
نکته پایانی :
مدیرعامل آبفا استان البرز با اشاره به اجرای طرح جامع آبرسانی با مشارکت شرکت آب منطقه ای و آبفا استان گفت که اکنون البرز در حال گذر از محرومیت درزمینه زیرساخت های آبرسانی است و امیدواریم بارش رحمت الهی سفره های آبی این استان و سایر مناطق کشور را سیرآب کند ضمن آنکه مصرف بهینه آب در هر شرایطی لازم و ضروری است چرا که منابع آبی متعلق به تمام نسل ها است و باید در صیانت از آنها بکوشیم.